Globus

Od 19. maja

Austrija ublažava mjere: Svjetlo na kraju tunela postaje jasnije

23/04/2021

Zbog rasta broja zaraženih na istoku zemlje Beč i susjedne pokrajine uvele su zatvaranje za Uskrs, koje je još uvijek na snazi

Austrija planira ublažiti epidemiološke restrikcije 19. maja, što uključuje otvaranje restorana, hotela i pozorišta prvi put u više od pet mjeseci, objavila je danas vlada.

Do sada su bila uvedena tri zatvaranja u Austriji, a posljednji je ublažen u februaru.

Tada je dopušteno otvaranje trgovina koje ne prodaju nužne proizvode te je uveden noćni policijski sat, umjesto cjelodnevnog ograničenja kretanja.

Zbog rasta broja zaraženih na istoku zemlje Beč i susjedne pokrajine uvele su zatvaranje za Uskrs, koje je još uvijek na snazi.

Austrijske bolnice opterećuje veća prisutnost britanskog soja kod zaraženih u zemlji. Austrija dnevno detektira preko 2.000 zaraženih covidom-19.

“Svjetlo na kraju tunela postaje jasnije”, kazao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za novinare.

Poručio je kako će zbog ublažavanja mjera vjerovatno porasti broj zaraženih, ali je dodao da ubrzanje vakcinisanja, pogotovo starijih od 65 godina, znači da broj hospitaliziranih neće nužno porasti.

Vlada je istovremeno saopćenjem objavila da se ukida policijski sat, iako su zabranjena druženja više od četiri odrasle osobe od 22 sata do 5 ujutro, prenosi Hina.

Za stolovima u restoranima i kafićima moći će sjediti najviše 10 osoba na terasama, a četiri u zatvorenim dijelovima, dok će kulturni i drugi događaji biti ograničeni na 3000 ljudi vani, a 1500 unutra, dodaje se u saopćenju.

Ponovo će se dopustiti sportovi u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Za kontaktne ili timske sportove tražit će se negativni test ili potvrda o vakcinisanju ili preboljenom covidu.

To će se tražiti i u restoranima, hotelima i na raznim događanjima.

Djeca i mladi ponovo će se vratiti u škole 17. maja.

“Najsigurnije bi bilo sve zauvijek ostaviti zatvoreno, ali to nije u našem interesu”, naglasio je Kurz dodajući da su važna i pitanje obrazovanja, poslova i psihološkog zdravlja Austrijanaca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.