"Kronen Zeitung"

Austriji prijeti peti “lockdown”, protesti protiv korona mjera koštali 19 miliona eura

austrija protesti AA (1)

Tokom rada na demonstracijama protiv korona mjera u 2021. godini ozlijeđeno je čak 39 policajaca

Prošle godine, vikend za vikendom, diljem Austrije održavane su brojne demonstracije protiv korona mjera. Hiljade policajaca morale odraditi dodatne sate. Sveukupno, protesti, koji su više puta završavali nasilnim ekscesima, rezultirali su troškovima od 18 miliona eura, kao i s 19.500 prijava i 380 hapšenja, piše Kronen Zeitung.

Napor da se demonstracije učine što sigurnijim za sve građane bio je ogroman: ceste su se morale iznova zatvarati, demonstracije su satima pratile hiljade policajaca u posebnoj opremi. Ukupno su policajci zbog protesta radili 570.000 sati.

Podneseno je 19.000 prekršajnih prijava, više od 500 krivičnih prijava.

Tokom rada na demonstracijama protiv korona mjera u 2021. godini ozlijeđeno je čak 39 policajaca.

Peti lockodown?

S obzirom na brzo širenje varijante Omikron, početkom nove godine u Austriji se raspravlja o još jednom karantinu. Stručnjaci iz državne Covid krizne koordinacije sastat će se u utorak kako bi dali mišljenje. U ovoj zemlji to bi bilo peto zatvaranje. U slučaju da do njega i dođe, to bi koštalo austrijsku ekonomiju oko 730 miliona eura. To je ipak manje nego u prethodnim zatvaranjima.

Prema podacima Narodne banke Austrije (OeNB), prvo zatvaranje koštalo je austrijsku ekonomiju oko 1,8 milijardi eura sedmično. U drugom zatvaranju 860 miliona eura sedmično, u trećem i četvrtom gubici su iznbosili 840 miliona, odnosno 750 miliona eura.