Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Christine Aschbacher

Austrijska ministrica podnijela ostavku zbog optužbi da je plagirala doktorat

Austrijska ministrica rada Christine Aschbacher podnijela je ostavku nakon optužbi da je plagirala dio svog univerzitetskog rada, ali je porekla bilo kakva nedjela i rekla da odstupa sa dužnosti kako bi zaštitila svoju porodicu

Aschbacher, članica konzervativne austrijske Narodne stranke koja vodi koalicijsku vladu, navodno je kopirala barem petinu svoje doktorske disertacije iz drugih izvora, kao i dijelove svog diplomskog rada, prema akademiku Stefanu Weberu koji se specijalizirao za otkrivanje plagijata.

Aschbacher je kazala da je svoju disertaciju i tezu napisala “po svom najboljem znanju i uvjerenju”, javila je austrijska novinska agencija APA.

– Neprijateljstvo, politička uznemirenost i uvrede nažalost ne opterećavaju samo mene, nego utiču i na moju djecu. Ne mogu dopustiti da se takvo nešto nastavi i moram zaštititi svoju porodicu. Iz tog razloga dajem ostavku na ovu dužnost – kazala je.

Kancelar Sebastian Kurz zahvalio je Aschbacher na radu i rekao da je prihvatio njezinu odluku. U nedjelju je za novog ministra imenovao ekonomskog istraživača Martina Kochera.

Prema Weberu, Aschbacher je iz drugih izvora preuzela barem petinu svoje disertacije pod naslovom “Izrada stila vodstva za inovativne kompanije”, a da nije pravilno označila navode.

Između ostalog, prevela je članak iz časopisa Forbes s engleskog jezika, ponavljajući tvrdnju izvornog autora da je i sama radila “sa stotinama timova”, prenosi Reuters.