Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Christoph Polzl

Austrijska policija ne podržava povratak ISIL-ovaca u zemlju

sabina samra

On je naveo i da evropske zemlje moraju biti jedinstvene i složne u vezi postojanja sudova protiv terorista ISIL-a , uz učešće UN-a i Evropske unije (EU)

Nakon što su austrijski mediji objavili da su Samra Kešinović i Sabina Selimović, Austrijanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine, poznate po bijegu u Islamsku državu u Siriju 2014. godine, žive i da se žele vratiti u Beč podijelila je austrijske institucije, a sudeći prema komentarima na brojnim portalima, i javnost o tome, treba li pomoći ovim djevojkama da dođu u tu zemlju.

Podsjećamo, put Sirije su Samra i Sabina kao maloljetnice otišle preko Turske, a onda prešle granicu kako bi se pridružile teroristima. Godinama su svjetski mediji objavljivali priče o ovim djevojkama, a neki su u nekoliko navrata tvrdili i da su džihadisti jednu od njih u pokušaju bijega kamenovali do smrti.

Austrijski mediji objavili su jučer da su Samra i Sabina rodile djecu u Siriji i da se s njima trenutno nalaze u kampu u blizini Idliba, na kurdsko-sirijskoj granici, gdje, navodno, čekaju da im se odobri povratak u Austriju.

Mediji prenose da obje imaju austrijsko državljanstvo, što im je svojevrsna garancija da će ih država morati staviti pod svoju zaštitu. No, s obzirom na to da se pretpostavlja da su učestvovale u borbama ISIL-a, prema tvrdnjama novinara, austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl suzdržan je u vezi s njihovim povratkom.

Dnevni avaz je uputio pismeni upit ministru Kicklu i zatražili njegov stav u vezi sa potencijalnim povratkom Kešinović i Selimović u Austriju.

U odgovoru na upit komesar Christoph Polzl, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije , kazao je za „Dnevni avaz“ da Savezni ured za zaštitu Ustava i borbe protiv terorizma , nema novih saznanja u vezi s ovim slučajem.

-Vaše informacije se ne mogu potvrditi. Pored toga, Ministarstvo vanjskih poslova bilo bi odgovorno za njihov povratak u Austriju. U svakom slučaju, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova sigurno neće doprinijeti vraćanju ljudi u Austriju koji su učestvovali ili podržavali terorističke zločine u inostranstvu. Na prvom mjestu je sigurnost austrijskog stanovništva i mi moramo smanjiti rizik za naše stanovništvo- kazao je za „Avaz“ komesar Polzl.

On je naveo i da evropske zemlje moraju biti jedinstvene i složne u vezi postojanja sudova protiv terorista ISIL-a , uz učešće UN-a i Evropske unije (EU).

S druge strane, austrijske novine “Oe24” tvrde da je Ministarstvo vanjskih poslova Austrije spremno pomoći djevojkama da se vrate. Pretpostavlja se da bi eventualni povratak Kešinović i Selimović u Beč mogao biti organiziran u saradnji sa SAD-om, koje su pozvale članice koalicije za borbu protiv terorizma da prihvate svoje državljane koji su otišli u Siriju, ali i da ih procesuiraju pred domaćim pravosuđem.

I BiH je među zemljama koje razmatraju mogućnost prihvatanja svojih državljana koji su se pridružili teroristima u Siriji, ali ih ovdje zasigurno očekuje sudski proces.

Do sada je poznato da su dvojica bivših ISIL-ovaca, bh. državljana, u zarobljeništvu u Siriji. Ranije smo objavili da je jedan od njih Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, a pretpostavlja se da je drugi Emir Ališić, koji je svojevremeno živio u Maoči.

Za Ališića se ne zna pouzdano je li državljanin BiH ili Srbije, a ako se ustanovi da nema bh. državljanstvo, uprkos tome što je u Siriju otišao iz Sarajeva, neće moći biti vraćen u našu zemlju.

Ališić je prije nekoliko dana osvanuo na jednoj kurdskoj televiziji, koja je emitirala prilog o zarobljenicima u gradu El-Baghuzu na jugu Sirije, gdje ih se nalazi nekoliko desetina. On je govorio i zašto je otišao da ratuje u tu zemlju.

– Da se pomogne narodu, zbog naroda, djece, žena… Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta. Kad sam došao u Siriju, na početku nije bilo Islamske države pa sam se pridružio Frontu Nusra – izjavio je Ališić.

Srbijanski mediji tvrde da je Ališić njihov državljanin te da se teroristima u Siriji pridružio u avgustu 2013. godine. U nekoliko navrata se vraćao u BiH. Ališićeva supruga Sadžida Buljubašić i četvero djece pridružili su mu se u junu 2014. Jedno od djece je i njegov pastorak Hamza Labidi (18). Interpol je i za njim, kao i za Ališićem, raspisao crvenu potjernicu.