Globus

Objavljen kompromitirajući snimak

Austrijski vicekancelar Strache podnio ostavku nakon otkrića afere

18/05/2019

Iako je Strache insistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi"

Austrijski vicekancelar i čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache podnio je ostavku nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku podršku svojoj stranci.

Austrijski kancelar Sebastain Kurz sazvao je za 11 sati u subotu hitan sastanak sa svojim zamjenikom Stracheom i objavio da s njim odbija dalju saradnju nakon sinoćnje objave videosnimke.

Strache je ostavku ponudio ranije u subotu kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka (FPOe).

Iako je Strache insistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”.

Njemački mediji objavili su u petak kompromitirajuću videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung Strache i njegov saradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u julu 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 miliona eura u austrijsku privredu.

Iako je sagovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

„Ako tri sedmice uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu“, rekao je Strache u videu.

Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o „klasičnoj namještaljci“ u koju je uvučen aktualni vicekancelar, prenosi Hina.

Glavni tajnik stranke Christian Hafenecker je naglasio da ni Strache ni Gudenus nisu „ni na koji način“ materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.

Hafenacker je u saopćenju postavio pitanje ko sedam dana uoči izbora za Europski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.

Objavljivanje videa u petak navečer je u Austriji među opozicijom odjeknulo poput bombe a većina opozicionih političara traži raspisivanje novih izbora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.