Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokolj u Mogadišu

Auto-bomba ubila preko 70 ljudi, mahom studenata

somalija bomba4 (1)

Deseci ozlijeđenih vrištali su i zvali u pomoć, no policija je otvorila vatru i pobjegao sam nazad u kuću, kazao je za Reuters

Broj mrtvih u eksploziji bombe na saobraćajnom punktu u glavnom gradu Somalije narastao je na više od 70, objavili su bolnički izvori, a prenose agencije. Eksplozivna naprava postavljena na vozilo nedaleko od carinskog centra aktivirana je u trenutku kad je tom dionicom prolazio autobus koji je prevozio studente.

“Potvrđeno je da je 76-ero mrtvih i 70 ozlijeđenih. Broj bi mogao biti i veći”, rekao je za francusku novinsku agenciju AFP direktor službe Hitne pomoći Abdukadir Abdirahman Hadži.

Direktor bolnice Medina Mohamed Jusuf je kazao kako su u terorističkom napadu, prema njegovim informacijama, ubijene 73 osobe, a nakon napada automobilom bombom na kontrolnu tačku u Mogadišu u bolnicu je dopremljeno 54-ero ozlijeđenih, prenosi dpa.

“Sve što sam vidio bila su rasuta trupla uslijed eksplozije, a neka od njih toliko su izgorjela da su neprepoznatljiva”, kazao je za BBC Sakarije Abdukadir koji se našao u blizini napada.

Većina poginulih su studenti

Nakon snažne eksplozije 55-godišnji Sabdow Ali, koji živi u blizini, kazao je da je izašao iz kuće i prebrojao u blizini najmanje 13-ero mrtvih.

“Deseci ozlijeđenih vrištali su i zvali u pomoć, no policija je otvorila vatru i pobjegao sam nazad u kuću”, kazao je za Reuters.

Gradonačelnik Mogadišua Moar Muhamoud kazao je da su većina stradalih studenti.

Policija zasad nije objavila službeni broj mrtvih.

Vlasti su ranije medicinskom osoblju rekle da ne otkrivaju tu brojku kao što su to činile ranije, a novinarima je zabranjen pristup mjestu napada.

Somalija je poprište sukoba od 1991. kad su klanske paravojske zbacile diktatora Siada Barrea i potom se međusobno sukobile. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ovaj čin, no na tom području česti su napadi militantne grupe al-Šabab.

Riječ je o organizaciji povezanoj s Al-Kaidom koja već deset godina vodi borbu protiv tamošnjih vlasti.

Protjerana je iz prijestonice 2011., no i dalje kontroliše dijelove države, piše BBC.

Petero ljudi ubijeno je ranije ovoga mjeseca kad je al-Šabab napao hotel u Mogadišu, popularan među političarima, diplomatima i vojnim licima.