Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afganistan

Autobus naletio na bombu, poginulo više od 30 ljudi

afganistan

Autobus je saobraćao glavnom autocestom između zapadnog grada Herata i južnog grada Kandahara

Najmanje 32 osobe, uključujući žene i djecu poginulo je kad je putnički autobus naišao na bombu postavljenu pored puta u zapadnoj afganistanskoj provinciji Farah, rekao je Mohibullah Mohib, glasnogovornik šefa policije u toj provinciji.

Ozlijede je zadobilo 15 oosoba od kojih je većina u kritičnom stanju, naveo je Mohib ukazujući da bi broj poginulih mogao porasti, prenosi AP.

Autobus je saobraćao glavnom autocestom između zapadnog grada Herata i južnog grada Kandahara.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost. Talibanski pobunjenici djeluju u regiji i često koriste bombe na cesti kako bi ciljali vladine službenike i sigurnosne snage. Talibani su izvodili stalne napade iako su imali nekoliko rundi mirovnih pregovora sa Sjedinjenim Državama s ciljem okončanja 18-godišnjeg rata, podsjeća AP.

Do napada je došlo dan nakon što je misija UN-a u Afganistanu objavila izvještaj u kojem navodi da su za većinu pogibija civila u prvoj polovini godine odgovorne afganistanske snage i njihovi međunarodni saveznici. Izvještaj se odnosi na civile ubijene tokom afganistanskih i američkih vojnih operacija protiv pobunjenika.

Izvještaj UN-a navodi da su afganistanske snage u prvih šest mjeseci godine ubile 403 civila, a međunarodne snage su ubile 314 civila, dok je su talibani usmrtili 531 civila tokom istog perioda.