peruanske Ande

Autobus se survao s autoputa u ponor, najmanje 29 poginulih

VHJIEBCCB5GDDBR2XTLME57TZE

Dvije nesreće su nepovezane, iako padovi autobusa s cesti nisu neuobičajeni u Peruu, posebno u Andima. Planinski lanac proteže se kompletnom dužinom zemlje i njegovi autoputevi često su opasni jer se nalaze iznad dubokih klanaca

Autobus koji se kretao glavnim autoputem kroz peruanske Ande pao je u ponor i najmanje 29 putnika je poginulo u ranim jutarnjim satima u četvrtak, saopćile su vlasti.

Nesreća se desila u blizini grada Matucana, koji se nalazi duž peruanskog Centralnog autoputa, koridora koji povezuje prijestolnicu Limu s većim dijelom centralnih Andi. Autobus je prevozio 63 putnika, izjavio je policijski zvaničnik za lokalni kanal vijesti Canal N.

Foto: Félix Ingaruca/Elcomercio.pe

To je druga nesreća s autobusima koji padaju s cesti u Peruu u posljednjih nekoliko dana, nakon što je autobus koji je prevozio rudare u razne dijelove Anda također pao u u klanac u petak kada je poginulo 16 ljudi.

Foto: Félix Ingaruca/Elcomercio.pe

Dvije nesreće su nepovezane, iako padovi autobusa s cesti nisu neuobičajeni u Peruu, posebno u Andima. Planinski lanac proteže se kompletnom dužinom zemlje i njegovi autoputevi često su opasni jer se nalaze iznad dubokih klanaca, prenosi Reuters.