mađarski premijer

Autokrata Orban poručuje: Mađarska će uložiti veto na sankcije EU protiv srbije

Aleksandar Vučić uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici
16, September, 2022, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, met with the Prime Minister of Hungary, Viktor Orban. Viktor Orban. Photo: Milos Tesic/ATAImages. 16, septembar, 2022, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom. . Photo: Milos Tesic/ATAImages.

Mađarska, članica EU, više puta je kritizirala sankcije EU Rusiji zbog njene invazije na susjednu Ukrajinu, rekavši da nisu uspjele značajno oslabiti Rusiju, dok rizikuju da unište evropsku ekonomiju

Mađarska će uložiti veto na sve sankcije Evropske unije Rusiji koje utiču na nuklearnu energiju, izjavio je u petak premijer Viktor Orban za državni radio.

Ukrajina je pozvala 27-članu EU da uvrsti rusku državnu nuklearnu energetsku kompaniju Rosatom u sankcije, ali je Mađarska, koja ima nuklearnu elektranu koju je izgradila Rusija, i koju planira proširiti s Rosatomom, to blokirala.

Orban je u intervjuu ponovio da se na sankcije na nuklearnu energiju “očigledno mora staviti veto”.

– Nećemo dozvoliti da se provede plan da se nuklearna energija uključi u sankcije. To ne dolazi u obzir – izjavio je mađarski premijer.

Mađarska, članica EU, više puta je kritizirala sankcije EU Rusiji zbog njene invazije na susjednu Ukrajinu, rekavši da nisu uspjele značajno oslabiti Rusiju, dok rizikuju da unište evropsku ekonomiju.

Zapad nije uveo sankcije Rosatomu otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Mađarska nuklearna elektrana Paks ima četiri mala ruska reaktora VVER 440, ukupne snage oko 2.000 megavata, koji su počeli s radom između 1982. i 1987. godine.

Ona proizvodi oko polovinu mađarske energije, a elektrana dobija svoje nuklearno gorivo iz Rusije.

Prema sporazumu potpisanom 2014. s Rusijom, Mađarska ima za cilj proširiti elektranu u Paksu s dva VVER reaktora ruske proizvodnje kapaciteta 1,2 gigavata svaki, prenosi Reuters.