Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Avion koalicije u Siriji preusmjeren zbog ruskog aviona

avion

Koalicija protiv grupe Islamska država morala je “preusmjeriti” najmanje jedan od svojih aviona iznad Sirije da bi izbjegla da se ne približe suviše blizu ruskog aviona, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

– Bila je najmanje jedan put okolnost kada je koalicija koju predvode Sjedinjene Američke države “morala reagirati da bi promijenila rutu” jednog od svojih aviona – rekao je kapetan Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona.

Ruski avioni bombarduju Siriju već jednu sedmicu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da je pogođeno 112 meta od početka udara.

Rusi su u srijedu prvi put upotrijebili rakete ispaljene s brodova u Kaspijskom moru da bi pogodili Siriju.

Od 30. septembra, početka ruskog bombardovanja, koalicija je sa svoje strane izvela 43 udara u zemlji, prema podacima novinske agencije AFP na osnovu svakodnevnih saopćenja koalicije.

U okviru pitanja, da bi saznali koliko puta tačno je koalicija morala preusmjeriti avione, glasnogovornik nije želio odgovoriti.

– Morali smo preusmjeriti avione – ali “ovo se događa hiljadu puta dnevno na američkom nebu, za civilne avione, relativizirao je glasnogovornik.

Ohrabrena podrškom ruskog bombardovanja, sirijska vojska je u srijedu započela veliku kopnenu ofanzivu na sjeveru pokrajine Hama, u središnjem dijelu zemlje.