Azerbejdžan proglasio jednostrani prekid vatre u Nagorno-Karabahu

nagorno karabah

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je nakon upornih poziva međunarodnih institucija Azerbejdžan jednostrano proglasio prekid vatre na liniji razgraničenja sa Armenijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Na službenoj internet stranici Ministarstva odbrane Azerbejdžana navodi se kako je, uporedo sa odlukom o prekidu vatre, donesena i odluka o jačanju linija odbrane na područjima koja su oslobođena od armenske okupacije.

„Ukoliko armenske snage ponovo izvedu napad na našu teritoriju ili položaje, naše oružane snage će svim raspoloživim silama i oružjima i bez ikakvog ograničenja odgovoriti napadom na neprijatelje i ponovo pokrenuti operacije s ciljem oslobađanja okupirane teritorije i zaštite teritorijalne cjelovitosti Azerbejdžana“, navodi se u saopćenju.

U sukobima na pograničnom području između Azerbejdžana i Armenije Nagorno-Karabah, koji su počeli u noći između petka i subote, poginulo je 12 azerbejdžanskih vojnika, a gubici su zabilježeni i na armenskoj strani.

Azerbjedžanske oružane snage u subotu su saopćile kako je azerbejdžanska vojska uspjela vratiti kontrolu na nekoliko strateških položaja koje je odranije držala Armenija.

Iz Ministarsva odbrane Azerbejdžana saopćeno je da je armenska vojska topovima, minobacačima od 82 i 120 milimetara i drugom teškom artiljerijom gađala njihove položaje i naseljena područja, na što je vojska Azerbejdžana uzvratila.

Nagorno-Karabah je regija u Azerbejdžanu koja je 6. januara 1992. godine proglasila nezavisnost. Većinu stanovništva čine Armenci koji smatraju da regija treba da bude dio Armenije. Regija je pod kontrolom armenske vojske i separatista od Armensko-azerbejdžanskog rata, koji je okončan 1994. godine, a u kojem je poginulo 30.000 ljudi. Godine pregovora su donijele malo napretka u rješavanju spora bivših članica Sovjetskog saveza. Tokom posljednjih 20 godina sve češće dolazi do sukoba.