Globus

Podogorica

“Baba četnik” sa suda pobjegla u ambasadu Srbije, oglasio se i Beograd

29/11/2018

Branka Milić optužena je zajedno s dva ruska i 13-oricom srbijanskih državljana za pokušaj terorističkog napada na sam dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u četvrtak od srbijanske ambasade u Podgorici da omogući ulazak policije u prostorije tog diplomatskog predstavništva zbog situacije sa srbijanskom državljankom Brankom Milić, optuženom za pokušaj terorističkog napada na dan crnogorskih parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016., koja je sa suda u Podgorici prije par dana pobjegla u zgradu ambasade.

Branka Milić, koja sama za sebe kaže da pripada četničkom pokretu u Srbiji, pobjegla je prošlog petka iz sudnice Višeg suda u Podgorici, gdje se protiv nje, 13 njenih sunarodnjaka i dva ruska državljana vodi sudski postupak te se sklonila u veleposlanstvo Srbije u Podgorici.

Kako je saopšteno , crnogorski MVP ponovno je danas pozvao srbijanskog ambasadora Zorana Bingulca na razgovor i tom mu je prilikom, sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, uručena nota sa zahtjevom da ambasada Srbije omogući pristup i ulazak nadležnih tijela Crne Gore u prostorije ambsade, što je zatraženo na temelju nacionalne tjeralice čije izdavanje je u srijedu naložio podgorički Viši sud.

MVP je zatražio što brži odgovor Srbije na zahtjev, ističući da će crnogorska tijela i dalje postupati u skladu s međunarodnim pravom, pravnim poretkom Crne Gore i svjetskom diplomatskom praksom u cilju omogućavanja nesmetanog vođenja sudskog postupka. Ambasador Bingulac rekao je da će uručene dokumente proslijediti nadležnim organima Srbije.

Istodobno je crnogorski posebni tužitelj Milivoje Katnić zatražio na današnjem suđenju da se postupak protiv Branke Milić izdvoji i da joj se sudi kad se steknu uvjeti za to, navodeći kako sumnja da je njezin bijeg organiziran unaprijed, s ciljem odugovlačenja postupka.

Branka Milić optužena je zajedno s dva ruska i 13-oricom srbijanskih državljana za pokušaj terorističkog napada na sam dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u dosluhu s dijelom vodstva crnogorskog oporbenog Demokratskog fronta, čija se dvojica čelnika također nalaze pred sudom, javila je Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.