Michelle Bachelet

Bachelet: Borba protiv klimatskih promjena je “pitanje opstanka”

Bachelet_Foto_YouTube

Čelnica UN-a za pitanje ljudskih prava u četvrtak je pozvala zemlje u svijetu da odlučno djeluju protiv klimatskih promjena, rekavši da je to “pitanje opstanka” čovječanstva

U saopćenju objavljenom uoči klimatskog samita UN-a u škotskom gradu Glasgowu naredne sedmice, visoka povjerenica Svjetske organizacije za ljudska prava, Michelle Bachelet, tvrdi da “samo urgentna, prioritetna akcija može ublažiti ili izbjeći katastrofe koje će imati goleme – i u nekim slučajevim smrtonosne – posljedice po sviju nas, posebno po našu djecu i unučad”.

Bachelet je zatražila od vlada da uzmu učešća na samitu od 31. oktobra do 13. novembra kako bi ostvarile obećanja finansijske pomoći siromašnim zemljama koje su u najvećem riziku od smanjenja njihovih emisija stakleničkih gasova i da se nose s posljedicama globalnog zagrijavanja.

– To je obaveza na polju ljudskih prava i pitanje je opstanka. Bez zdrave planete u kojoj živimo, neće biti ljudskih prava – i ukoliko nastavimo našim trenutnim putem – možda neće ni biti ljudi – izjavila je ona.

Njene riječi slične su onima američkog klimatskog posrednika Johna Kerryja, koji je upozorio na dramatične posljedice koje globalno zagrijavanje ima po prirodu i po ljude, prenosi AP.