Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baka ubijenog trogodišnjeg Denisa: Uvijek sam se bojala za njega

denis baka111

Slučaj ubijenog dječaka Denisa Pašića i dalje potresa javnost.

Za HRT je prvi put svoju stranu priče iznijela Rita Rojnić, majka uhapšene Chiare Pašić koja je osumnjičena za ubistvo trogodišnjeg sina. Baka tvrdi kako je sistem već dulje znao da njena kćerka ima ozbiljne psihičke probleme.

“Svi smo krivi, svi smo zakazali, jer nismo znali pročitati između redova. Ja ne tražim ničiju glavu, samo tražim da ova smrt ne bude uzaludna”, kazala je baka ubijenog dječaka.

“Uvijek sam se bojala za maloga, da ga ne zaključa i da ne ode po noći i ostavi ga samog. Ali da digne ruku na njega, to nikada”, priča potresena baka.

Chiara od 15. godine ima psihičke probleme koji su se najviše očitovali u stalnim lažima i brojnim seksualnim vezama. Kao maloljetnica rodila je kćerku koja danas živi s bakom. Psihičku nestabilnost ljekari su utvrdili više puta.

“Predlaže se smještanje u ustanovu za duševne bolesti na duže vrijeme jer poremećaj traje barem deset godina. Predlažu se psihijatrijske bolnice Vrapče ili Rab”, stoji u vještačenju psihijatrice Jadranke Jeličić od 7. juna 2011. godine.

Umjesto odlaska na liječenje Chiara je 2011. godine otišla u Bosnu i Hercegovinu. Potkraj decembra 2016. vratila se u Pulu s tada dvogodišnjim Denisom čiji je otac završio u zatvoru zbog problema s drogom.

Baka je tokom godina više puta od Centra tražila pomoć.

“Oni su mi tada odgovorili da dok policija ne izađe, oni ne mogu ništa napraviti. I sada je policija izašla…”, kaže. Za tragediju krivi i sebe te kaže da joj je žao što nije reagirala burnije.

Rita Rojnić kao drugi veliki propust ističe to što iz Centra ni nakon sedam dana nisu nazvali da pitaju kako je kćerka Chiare Pašić proživjela traumatični događaj.

“Strašno, ona je slomljena”, zaključuje baka ubijenog dječaka za HRT.