Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ban Ki-moon pohvalio iransko poštivanje sporazuma

ban ki moon

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je izrazio zadovoljstvo izvještajem koji je potvrdio da je Iran ispoštovao sporazum o nuklearnom pitanju, te poručio da se takva praksa mora nastaviti i u narednim mjesecima i godinama kako bi dogovor u potpunosti bio implementiran.

U saopćenju UN-a se navodi da je generalni sekretar Ban sa zadovoljstvom primio izvještaj Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u kojem se navodi da je iranska strana ispoštovala data obećanja o rješavanju nuklearnog spora.

Ističući kako je to veliki iskorak u rješavanju krupnog problema, Ban je pohvalio sve strane u sporazumu i pozvao ih da i dalje rade u skladu sa sporazumom preuzetim obavezama.

“Sporazum između Irana i drugih država je pokazatelj da je diplomatija i dijalog najefikasniji metod rješavanja problema. Nadamo se da će ovaj primjer biti od koristi i za rješavanje drugih problema u regiji“, navodi se u saopćenju UN-a.

IAEA je jučer potvrdila da je Iran poduzeo potrebne mjere u skladu sa sporazumom o nuklearnim pitanjem koji je postignut 14. jula prošle godine.