Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ban Ki-moon poručio Mađarima: Poštujte čast i ljudska prava izbjeglica

ban ki moon

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon zatražio je od Mađarske da se na human način odnosi prema sirijskim izbjeglicama poštujući njihovu čast i ljudska prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Ban se sastaje sa svjetskim liderima koji se trenutno nalaze u New Yorku, gradu u kojem se održava Samit na visokom nivou UN-a i 70. zasjedanje Generalne skupštine UN-a. Ban se sastao i sa mađarskim predsjednikom Janosom Aderom s kojim je razgovarao o problemu izbjegličke krize i izbjeglicama koje dolaze u Mađarsku, odakle odlaze u zapadne zemlje Evropske unije (EU).

Generalni sekretar je istakao kako je svjestan problema s kojima se Mađarska suočava zbog povećanog broja izbjeglica koje dolaze u ovu zemlju, ali i istakao važnost humanog postupanja prema izbjeglicama na način da se očuva njihovo dostojanstvo i poštuju ljudska prava.

S druge strane, generalni sekretar Ban se sastao i sa ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Adelom bin Ahmedom al-Jubeirom, s kojim je razgovarao o problemu sukoba u Jemenu.

Ban je s ministrom Jubeirom razgovarao o sukobima u Jemenu i Siriji kao i povećanom riziku od terorizma u regiji. Generalni sekretar je ponovio kako ne smatra da se sukobi u Jemenu mogu riješiti uz upotrebu oružja. Također, zatražio je primirje i povećanje humanitarne pomoći ljudima u regiji.

Pored toga, generalni sekretar je ministru Jubeiru izrazio saučešće povodom stradanja hadžija u stampedu na Mini u Mekki, gradu u Saudijskoj Arabiji koji se desio u četvrtak kada je poginulo 769 hadžija dok ih je 934 bilo povrijeđeno.