Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ban Ki-moon: Svijet mora imati robusan odgovor na teroristički napad

ban-ki-moon111

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon poručio da svijet mora imati robusan odgovor na teroristički napad koji je ISIS počinio u Parizu.

Prvi čovjek UN-a učestvuje na Samitu lidera zemalja G20 u Antaliji, a na konferenciji za novinare je uputio poruku sućuti i osudio teroristički čin koji je u noći sa petka na subotu odnio 129 ljudskih života.

„Niti jedna država, niti grad nisu imuni na terorističke prijetnje. Oni koji na takav način djeluju u ime religije, samo nanose štetu svojoj religijskoj zajednici“, poručio je Ban.

Pohvalivši dobro organizirani Samit G20 u Antaliji, Ban je kazao da je to rijetka diplomatska prilika da se okupe svi lideri i donesu odluke koje će okončati nasilje u svijetu.

„Liderima ću poručiti da naš odgovor na terorizam mora biti robusan, ali i dalje u okvirima zakona i poštivanja ljudskih prava. U suprotnom ćemo samo rasplamsati vatru koju pokušavamo ugasiti“, kazao je Ban.

Generalni sekretar UN-a se osvrnuo i na aktuelno pitanje izbjegličke krize u svijetu i dodao da će lidere zemalja G20 pozvati na solidarnost i pomoć tim ljudima.

„Također ću lidere pozvati da pomognu u rješavanju onoga što zovemo najvećim valom izbjeglica od Drugog svjetskog rata. Izbjeglička kriza nije samo kriza koja se izražava u brojkama, već je to i kriza globalne solidarnosti“, tvrdi Ban.

Na kraju je naglasio da su i teroristički napad u Parizu i izbjeglička kriza u Evropi pokazatelji koliko je neophodno da se hitno nađe rješenje petogodišnje krize u Siriji.

Na obali Sredozemnog mora u Antaliji jutros je počeo dvodnevni 10. samit lidera G20. Pored planiranih ekonomskih tema, lideri zemalja G20, zemalja zvanica i međunarodnih organizacija raspravljaju i o globalnim pitanjima terorizma, izbjegličke krize, rata u Siriji i klimatskih promjena.