Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banda sa Balkana švercovala oružje pod krinkom kolekcionarstva

12

PXL_091103_2002-656x365

Danas je i službeno potvrđeno da je hrvatska policija u operaciji “Kolekcionar”, koja je realizirana u suradnji s talijanskom i slovenskom policijom, uhapsila pet osoba, te ih prijavila za posjedovanje velikih količina ilegalnog oružja i eksploziva.

Na području Hrvatske istraga je krenula još krajem maja ove godine kada su inspektori PNUSKOK-a u Varaždinu zaplijenili 1.180 komada municije kalibra 7,62 milimetra, 247 komada municije 7,9 milimetara sa svjetlećim zrnom, pet komada municije kalibra 7,9 milimetara s univerzalnim zrnom, te zatvarač za pušku.

Cijeli taj arsenal u automobilu slovenskih registracijskih oznaka prevozio je Slovenac, namjeravajući ga prokrijumčariti iz Hrvatske u Sloveniju.

Koordinirana operacija

Ubrzo je istraga proširena na Sloveniju i Italiju gdje su policije također započele rasvjetljavati ovaj krijumčarski lanac. U Hrvatskoj se oružje nabavljalo pod krinkom kolekcionarstva, a u stvari se radilo o upotrebljivom vatrenom oružju.

Kako je danas na konferenciji za novinare potvrdio Božo Barbarić, načelnik riječkog PNUSKOK-a u operaciji je zapljenjeno: sedam teških mitraljeza, sedam minsko-eksplozivnih sredstava, jedan bacač ručnih bombi, 66 pušaka raznih kalibara, 31 pištolj raznih kalibara, jedan raketni pištolj, dva prigušivača pucnja, 9.072 komada municije raznih kalibara, 379 inicijalnih detonatora, 90 centimetara sporogorećeg štapina, jedna naprava za upucavanje vatrenog oružja, dva specijalna upaljača, 13 puščanih cijevi, 24 pištoljskih cijevi, te više desetaka komada raznih sastavnih ili rezervnih dijelova za oružje.

Nastavlja se istraga

U pitanju su spremnici, spojnice, rukohvati, navlake, udarne igle, opruge, poklopci, zatvarači, rukohvati, bubnjevi za revolver, plinski cilindri, klipovi, drvene obloge te mehanizmi za okidanje, a osunjičenima je oduzet i novac, te mobilni uređaji sa SIM karticama, računari i memorijski stikovi.

21

Sve tri policije će, s obzirom iznimnu količinu zapljenjenog oružja, nastaviti istraživati njegovo porijeklo.

Uz oružje koje je oduzeto u Hrvatskoj i Italiji, u Sloveniji je u ruke policije palo još 23 automatskih pušaka, 12 mitraljeza, 33 puške, 31 pištolj i revolver, 11.321 komad municije različitog kalibra, 15 ručnih bombi, tri mine, te još 62 različitih dijelova oružja.