Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barack Obama u historijskoj posjeti Hiroshimi

obama hirosima33

Američki predsjednik Barack Obama stigao je danas u Hiroshimu i time postao prvi predsjednik SAD koji je posjetio taj grad, na koji je njegova zemlja 1945. godine bacila atomsku bombu.

Obama je po dolasku u Hiroshimu položio vijenac na spomenik žrtvama atomske bombe i tom prilikom poručio da svijet mora podijeliti odgovornost i da se zapita “kako da spriječi da se patnja koja se dogodila prije 70 godina ne ponovi.”

Američki predsjednik je ranije rekao da se tokom svoje istorijske posjete Hiroshimi neće izviniti za atomsku bombu, koju su američke snage bacile na kraju Drugog svjetskog rata.

Obama se u okviru samita G7 sastao sa japanskim premijerom i tom prilikom je poručio da će ovom posjetom “odati počast svima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i potvrditi zajedničku viziju svijeta bez nuklearnog oružja”.

Obamina posjeta dugo je očekivana. Prošlog mjeseca je američki državni sekretar John Kerry posjetio memorijalni centar u tom japanskom gradu.

Ovo je četvrta, a vjerovatno i posljednja zvanična posjeta Baracka Obame Japanu u svojstvu predsjednika SAD-a. Nijedan američki predsjednik nije posjetio Hiroshimu u toku svog predsjedničkom mandata niti je ikada uputio zvanično izvinjenje zbog bombardovanja.

Šestog augusta 1945. godine, bombarder B-29 nazvan Enola Gay, koji je letio iznad grada Hiroshime, izbacio je razornu uranijsku bombu. Procjenjuje se da je 140.000 ljudi poginulo u trenutku udara i nakon toga od posljedica zračenja. Oko 70 posto zgrada u gradu je uništeno.

Tri dana kasnije još jedan B-29 izbacio je atomsku bombu na Nagasaki. Prema zvaničnim podacima do kraja te godine od posljedica bacanja dvije atomske bombe stradalo je više od 200.000 ljudi.