Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barack Obama u Varšavi: Rusija ostaje pod sankcijama

obama

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je siguran da će proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) biti okončan na sistemski način i bez velikih problema, javlja Anadolu Agency (AA).

“Potpuno sam siguran da će Velika Britanija i EU djelovati u duhu pragmatizma i saradnje te da će proces izlaska Velike Britanije iz Unije biti okončan na sistemski način i bez mnogo problema”, istakao je Obama.

Obama je prije samog početka samita NATO-a u Varšavi kazao da je odluka Velike Britanije o izlasku iz EU zasigurno uzrokovala određenu neizvjesnost.

Naglasio je ipak da “dugi i neprijeteljski” pregovori o izlasku nisu u interesu EU-a niti u interesu Velike Britanije.

Istakao je da je integrisana i ujedinjena Evropa politički i ekonomski uspjeh, dodajući kako je potrebno sačuvati ovaj uspjeh.

Spomenuo je da će evropske zemlje i dalje biti najbliži saveznici SAD-a, te da je EU nezaobilazan partner Bijele kuće.

Dodao je da će SAD i EU i dalje sarađivati i u borbi protiv terorizma u Siriji i Iraku, te da će razmjenjivati obavještajne podatke.

Istakao je također, da će Ukrajini i u narednom periodu biti data podrška u kontekstu političkih i ekonomskih reformi.

Na kraju je potcrtao da će ostati na snazi sankcije Rusiji sve dok ova zemlja u potpunosti ne provede mirovni sporazum iz Minska.

U Varšavi je u petak počeo Samit šefova država i vlada zemalja NATO-a. Na Samitu učestvuju lideri 28 zemalja članica NATO pakta, kao i čelni ljudi Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Svjetske banke, zemalja partnera Sjevernoatlantskog saveza.

Samitu prisustvuju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik SAD-a Barack Obama, kao i predsjednik Ukrajine, zemlje koja nije članica NATO-a, Petro Porošenko. Pažnju prisutnih privuklo je to što je dio delegacije Ukrajine bila i pilotkinja Nadežda Savčenko.

Lidere su pojedinačno dočekali predsjednik Poljske Andrzej Duda i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon čega je uslijedila zajednička fotografija.

Teme samita između ostalog bit će borba protiv terorističke organizacije ISIS, kriza u Ukrajini, situacija na Krimu, kao i odnosi Velike Britanije sa EU i NATO-om, nakon rezultata referenduma i odluke o napuštanju Velike Britanije EU, Brexitu.

Prvog dana Samita bit će održan sastanak između predstavnika NATO-a i zvaničnika iz Gruzije, dok će drugog dana biti održani paneli o Afganistanu i Ukrajini. Pored toga sastat će se i ministri vanjskih poslova i ministri odbrane zemalja NATO-a.

Na stadionu PGE Narodowy na kojem se održava Samit, poduzete su visoke mjere sigurnosti. Putevi prema stadionu su zatvoreni, a helikopteri lete iznad stadiona, ali i drugih dijelova Varšave.

Samitu prisustvuje više od 2.500 delegata i oko dvije hiljade predstavnika medija.