Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barack Obama zaplakao tokom govora u Bijeloj kući

obama suze

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u utorak nove mjere za strožiju kontrolu posjedovanja oružja i pozvao Amerikance da glasaju za kandidate koji se zauzimaju za sprječavanje oružanog nasilja. Dok je izgovarao te riječi Obami su potekle suze.

Obraćajući se javnosti u Bijeloj kući, okružen članovima porodica ubijenih u oružanom nasilju, Obama je glasno povikao da ustavna prava Amerikanaca da nose oružje moraju biti uravnotežena s pravom na život u miru.

Obama je često isticao da mu je najteži trenutak u mandatu bio pokolj 20 djece i šestero odraslih u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu u decembru 2012.

“Svaki put kad se sjetim te djece, razbjesnim se”, rekao je Obama plačući.

“To me promijenilo, taj dan”, rekao je. “Doista sam se nadao da će to promijeniti zemlju.”

Uprkos toj tragediji, Obama nije uspio uvjeriti Kongres da postroži američke propise o posjedovanju oružja. Kritizirao je zastupnike da su pod uticajem Nacionalnog udruženja za vatreno oružje (NRA), moćnog lobija koji brani pravo na posjedovanje oružja.

Obama je pozvao Amerikance da se “jednakom strašću” kao i NRA bore za promjenu zakona o oružju, ali i priznao da se to neće dogoditi u posljednjoj godini njegova mandata.

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Paul Ryan, odmah je kritikovao Obamine planove.

“Umjesto da se fokusira na kriminalce i teroriste, on se fokusira na građane koji najviše poštuju zakone. Njegove riječi i djela oblik su zastrašivanja koje potkopava slobodu”, rekao je.