Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barbari ISIS-a svezali turske vojnike pa snimali kako ih žive spaljuju

ISIS spaljuje turske vojnike1

Islamska država u Siriji emitirala je u četvrtak video snimku koja prikazuje dva muškarca, koje predstavlja kao turske vojnike, koji su živi spaljeni, u vrijeme kad se turske snage bore protiv ISIS-a uz cijenu teških gubitaka, javlja iranski alam.ir.

Snimka prikazuje dva muškarca u uniformama, zatvorena u kavezu, odakle ih izvlače te vežu i žive spaljuju. Autentičnost snimke nije moguće provjeriti.

U 19-minutnoj snimci krvnik koji uglavnom govori turski jezik napada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojemu predbacuje da je otvorio tursku zračnu bazu Incirlik međunarodnoj koaliciji protiv džihadista koju predvodi SAD, te poziva na “sijanje razaranja” u Turskoj.

Do objave video snimke dolazi dok Turska, u kojoj je ISIS ove godine izvršio više napada, pokušava osvojiti Al-Bab, uporište džihadista na sjeveru Sirije.

U srijedu je ondje ubijeno 16 turskih vojnika što je najviša brojka koju je zabilježila Ankara u jednom danu otkad je krajem avgusta krenula njena vojna intervencija na sjeveru Sirije.