Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barzani zahvalio učesnicima akcije: Sinjar oslobođen od ISIS-a

Sinjar

Premijer kurdske samouprave na sjeveru Iraka (IKBY) Necirvan Barzani u svojoj poruci poslanoj povodom oslobađanja Sinjara od snaga terorističke organizacije ISIS (zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), susjednim zemljama i snagama koalicije na podršci u toj akciji.

“Zajedno sa pešmergama su radili na oslobađanju Shengala (Sinjar). Podržali su nas u jačanju suživota i slobode”, navedeno je u poruci Barzanija.

Pored toga on je u ime vlade kurdske samouprave Kurdistana čestitao predsjedniku tog tijela Mesutu Barzaniju i svim pripadnicima snaga pešmergi.

Necrivan Barzani je istakao kako će raditi na izgradnji Sinjara.

“Ponovna izgradnja i razvoj Shengala bit će jedan od osnovnih zadataka kurdske vlade. Očekujemo pomoć i međunarodnih institucija u tome. Uradit ćemo ono što bude do nas da Shengal postane provincija”, kazao je Barzani.

On je pored toga dodao kako pripadnici terorističke organizacije ISIS u Siriji, Iraku i IKBY-u izvode “divljačke činove”

“Međutim najveći masakri primjenjeni su u Shengalu. ISIS je primjenio jedan novi masakr protiv kurdskog naroda u Shengalu. Na stotine jezidskih djevojaka i žena su otete. Iako su neke od njih spašene, veliki dio se još uvijek nalazi u rukama terorista. Sve dok su djevojke Jezida u rukama ISIS-a, otvorena rana u Shengalu neće zacijeliti” kazao je Barzani i dodao kako oni rade na tome da se masakri nad Jezidima prihvate kao genocid.

Snage pešmergi su ušle u mjesto Sincar (Shengal), koji pripada iračkom okrugu Mosulu i uspostavile kontrolu nad njegovim većim dijelom.