"neupitan reizbor"

Bashar al-Assad položio zakletvu na četvrti mandat sirijskog predsjednika

Bashar1 (1)

Reizbor uvjerljivom većinom glasova Assada, koji je na vlasti od 2.000. godine, nikada nije dovođen u sumnju

Sirijski predsjednik Bashar Assad u subotu je položio zakletvu na četvrti sedmogodišnji mandat u ratom razdiranoj zemlji.

Zapad i Assadova opozicija opisali su nedavno održane sirijske predsjedničke izbore kao nelegitimne i nepoštene.

Ceremonija polaganja zakletve održana je u predsjedničkoj palati u prisustvu vjerskih ličnosti, članova parlamenta, političkih ličnosti i vojnih oficira.

Reizbor uvjerljivom većinom glasova Assada, koji je na vlasti od 2.000. godine, nikada nije dovođen u sumnju. Njegov novi mandat započinje u zemlji još razdiranoj desetogodišnjim građanskim ratom i koja tone u sve dublju ekonomsku krizu.

UN procjenjuju da više od 80 posto Sirijca živi ispod granice siromaštva. Sirijska valuta rapidno gubi na vrijednosti i osnovne usluge i resursi erodiraju. Borbe su uglavnom popustile, ali dijelovi Sirije ostaju izvan vladine kontrole i strani vojnici i milicije razmješteni su u raznim dijelovima zemlje.

Skoro polovina sirijskog predratnog stanovništva je ili raseljena ili živi u susjednim zemljama i u Evropi kao izbjeglice. U ratu je poginulo skoro pola miliona ljudi, deseci hiljada su nestali, a infrastruktura je razorena.

Assad je preuzeo vlast u 2000. godini nakon smrti oca Hafeza, koji je došao na čelo zemlje u puču 1970. godine.

Američki i evropski zvaničnici doveli su u pitanje legitimitet izbora, navodeći su oni prekršili rezolucije UN-a o rješenju sukoba, nedostajalo im je (izborima) međunarodnog nadzora i nisu zastupali sve Sirijce.

Assad je osvojio 95,1 posto glasova na izborima, na kojima je zvanični odziv iznosio 78.6 posto od nekih 18 miliona registrovanih glasača. Nije bilo nezavisnih posmatrača na jednodnevnom glasanju i konkurencija je bila simbolična jer su se samo dvojica kandidata natjecala protiv Assada.