Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Bashar al-Assad: Zapad je odgovoran za stvaranje Islamske države

19/11/2015

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je u srijedu da njegova zemlja uništena ratom nije inkubator Islamske države i zamjerio je Zapadu da je odgovoran za rađanje te terorističke grupe.

“Mogu vam reći da Daesh (arapski akronim za IS) nema prirodni i socijalni inkubator unutar Sirije”, rekao je Asad u intervjuu za talijansku televiziju Rai.

On kaže da su džihadisti koji su trenirani u Siriji kako bi počinili atentate u Parizu i drugdje za to sposobni “zahvaljujući potpori Turaka, Saudijaca i Kataraca i naravno zapadnoj politici koja je pomagala teroriste na razne načine”.

IS nije krenuo iz Sirije. Počeo je u Iraku i ranije u Afganistanu, kazao je Assad navodeći citat bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira po kojem je “rat u Iraku pridonio rađanju IS-a”.

“Njegovo priznanje predstavlja najvažniji dokaz”, rekao je sirijski predsjednik.

On je također rekao da se ne može govoriti o političkoj tranziciji u zemlji sve dok pobunjenici drže dijelove Sirije. Kada to bude riješeno “godina i pol do dvije bit će dovoljne za tranziciju”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.