Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baskijska separatistička organizacija ETA najavila definitivno raspuštanje

vjetar(6)

Baskijska separatistička organizacija ETA, koja je oružanim putem planirala osnovati državu Baskiju, najavila je svoje definitivno raspuštanje u pismu koje je u srijedu objavilo nekoliko medija, javlja Anadolu Agency (AA).

“ETA je odlučila okončati svoj historijski ciklus i prekinuti svoje djelovanje. Zbog toga je potpuno raspustila sve svoje strukture”, navedeno je u pismu datiranom na 16. april.

Pismo je bilo upućeno brojnim baskijskim organizacijama, nakon čega su ga pojedini mediji objavili.

Prije dvije sedmice baskijska javna televizija “ETB” najavila je konačno raspuštanje ETA-e koje bi moglo biti formalizirano već u subotu, 5. maja.

ETA, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, od 1959. godine je planirala uspostaviti državu na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske.

Većinu svojih bombaških napada usmjeravala je protiv Španije, a posljednjih godina više njenih članova je uhapšeno u Francuskoj u zajedničkim operacijama policija dviju država.

ETA se nalazi na listi terorističkih organizacija u Evropskoj uniji (EU). Oružanu borbu je prekinula 2011. godine, a oružje predala u aprilu 2017.

eta