Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

BBC analizirao kako je došlo do eksplozija na Krimu, oglasio se i Zelenski

krim eksplozija tw

Moskva bi mogla optužiti Kijev da je prešao crvenu liniju ako Ukrajina prizna da je napala teritoriju koju Rusija smatra svojim

BBC je pokušao analizirati što je uzrokovalo niz eksplozija u vojnoj bazi Novofedorivka, čak 225 kilometara od linije fronta, ali pravog odgovora još uvijek nema.

Je li moguće da su Ukrajinci iz zraka napali? Teško… Krim je odlično branjen, prava utvrda i teško je zamisliti da su ukrajinske letjelice uspjele izbjeći projektile zemlja-zrak.

Krstareći projektil lansiran iz aviona? Ukrajinci takvo oružje u ratu još uvijek nisu pokazali…

Oružje lansirano sa zemlje? Balističke rakete Tačka-U imaju domet samo 120 kilometara tako da ta verzija priče ne dolazi u obzir. S druge strane, projektili većeg dometa poput Neptuna, za sada su korišteni uglavnom u napadima na vojne brodove. Uostalom, Ukrajinci tvrde da su s jednim takvim projektilom potopili krstaricu Moskva.

Harpuni, zapadno oružje koje Ukrajinci također posjeduju, također su specijalizirane za napad na brodove, a raketni sistem HIMARS je izrazito precizan, ali samo kada je meta u dometu od 80 kilometara.

Dakle, kada se sve skupa zbroji i oduzme, zapravo su najizgledniji scenariji – sabotaža na licu mjesta ili neka pogreška ruske vojske u samoj bazi.

O eksploziji na Krimu se oglasio sinoć i Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da sukob s Rusijom neće prestati sve dok crnomorski poluotok Krim, koji je Moskva anektirala, ne bude oslobođen.

“Krim je ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

“Crnomorska regija ne može biti sigurna sve dok je Krim okupiran”, rekao je. “Neće biti stabilnog i trajnog mira u mnogim zemljama na obalama Sredozemnog mora sve dok Rusija može koristiti naš poluotok kao svoju vojnu bazu.”

“Ovaj ruski rat protiv Ukrajine i protiv cijele slobodne Evrope počeo je s Krimom i mora završiti s Krimom – njegovim oslobađanjem”, rekao je Zelenski.

Upitan preuzima li Ukrajina odgovornost za eksplozije, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je za online televizijski kanal Dozhd rekao: “Naravno da ne. Šta mi imamo s tim?”

Moskva bi mogla optužiti Kijev da je prešao crvenu liniju ako Ukrajina prizna da je napala teritoriju koju Rusija smatra svojim.

Podoljak, koji savjetuje Zelenskog, sugerirao je da bi eksplozija mogla biti posljedica ruske nesposobnosti ili partizanskog napada.

“Ljudi koji žive pod okupacijom shvaćaju da se okupacija bliži kraju”, rekao je.

Ipak, jedan ukrajinski vojni zvaničnik za New York Times je rekao da je upravo ukrajinski napad rezultat eksplozija na Krimu.

– Radi se o vojnoj bazi iz koje su ruski avioni redovno polijetali i napadali naše snage na jugu zemlje. Za napad je upotrebljen uređaj ukrajinske proizvodnje.

Krim, odredište za odmor za mnoge Ruse, do sada je bio pošteđen bombardiranja i artiljerijske borbe koje su pretrpjela druga područja istočne i južne Ukrajine.