Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u SAD-u

BBC: Ko će osvojiti ključne države?

Pol_Election-Assets_TrumpVsBiden_HEADER

Posljednji rezultati pokazuju da je Joe Biden preuzeo vodstvo u Wisconsinu, iako je prednost vrlo mala – oko 10.000 glasova

Izborna utrka za predsjednika SAD-a svela se na nekoliko ključnih država: Arizonu, Georgiju, Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju.

BBC u svojoj analizi podsjeća da Arizona, po svemu sudeći, naginje Bidenu, što znači da bi demokratski kandidat morao osvojiti još dvije od tri ključne države – Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju – kako bi osigurao pobjedu, prenosi Index.hr.

Posljednji rezultati pokazuju da je Joe Biden preuzeo vodstvo u Wisconsinu, iako je prednost vrlo mala – oko 10.000 glasova. No, velik dio glasova koji još nisu prebrojani mogao bi ići u korist demokratima, možda dovoljno da mu donesu pobjedu.

U Pennsylvaniji se mora prebrojati više od 1.4 miliona glasova, što bi moglo potrajati danima. Veliki gradovi poput Detroita u Michiganu i Milwaukeeja u Wisconsinu još uvijek nisu prebrojali i prijavili sve glasove, a oni će gotovo sigurno ići u korist demokrata, navodi BBC.

Što se tiče Georgije, tu je sve moguće. Ono što se sinoć činilo kao sigurna Trumpova pobjeda sada je mrtva trka, piše BBC, dodajući kako rezultati iz Atlante, velikog grada u Georgiji, kasne zbog puknuća cijevi za vodu na lokaciji na kojoj se broje glasovi.

Pobjeda demokrata u Georgiji bi značila da Bidenu treba pobjeda u samo jednoj od tri države srednjeg zapada – Wisconsinu, Michiganu ili Pennsylvaniji.