tragičan slučaj u rimu

Beba se u bolnici ugušila ispod majke koja je zaspala iscrpljena nakon poroda

2547da0710

Vlasti su pokrenule istragu, a rezultati obdukcije se očekuju u roku od 60 dana.

Nakon što se novorođenče u italijanskoj bolnici ugušilo ispod svoje majke koja je zaspala nakon dojenja, u javnosti se pokrenulo pitanje o stanju u porodilištima širom te zemlje. Tragični incident dogodio se u bolnici Sandro Pertini u Rimu, piše Euronews.

Vlasti u Italiji su pokrenule istragu, a rezultati obdukcije se očekuju u roku od 60 dana.

Porod 30-godišnjakinje je trajao 17 sati. Prema propisima bolnice, osoblje je trebalo osigurati da se beba nakon dojenja vrati u zaseban krevetić. Tužitelji će istražiti jesu li u ovom slučaju ta pravila prekršena, odnosno je li došlo do nemara osoblja bolnice.

Žena u obližnjem krevetu navodno je shvatila da je novorođenče u opasnosti te pozvala pomoć, no dijete je umrlo prije nego što je stiglo medicinsko osoblje.

Djetetov otac je kazao kako su bolničari odbili zahtjev njegove iscrpljene partnerice da odvedu bebu kako bi se ona mogla nekoliko sati odmoriti.

– Moja klijentica je rekla kako se iznenada probudila i vidjela da pored nje nema bebe. Zatim su je odveli u drugu sobu i saopćili joj tragičnu vijest – rekao je Alessandro Piombi, advokat majke.

Kada je vijest o ovoj tragediji procurila u javnost, javile su se mnoge majke koje su prošle sličnu situaciju u italijanskim bolnicama i porodilištima.

– Ovo se moglo dogoditi bilo kome od nas. Nakon 15 sati trudova i hitnog carskog reza, zaspala sam iscrpljena sa svojom tek rođenom kćerkom na prsima. Probudila sam se vrišteći jer je više nije bilo pored mene, mislila sam da je pala na pod. Srećom, to nije bio slučaj, moja majka ju je odnijela u krevetić – napisala je jedna porodilja na društvenim mrežama.

Sindikati su kazali kako se ovo dogodilo zbog nedostatka osoblja. Giovanni Leoni, potpredsjednik italijanskog ljekarskog udruženja, rekao je u decembru prošle godine da na svim bolničkim odjelima nedostaje medicinskih radnika, pogotovo nakon pandemije koja je pokrenula egzodus iz ove profesije.

Lokalna zdravstvena uprava odgovorna za bolnicu Sandro Pertini je odbacila navode o neadekvatnoj postporođajnoj brizi i saopćila da na odjelu nemaju manjak osoblja.