Globus

Rat u Siriji

Beba visi s porušane zgrade, sestra je drži za majicu (VIDEO)

27/07/2019

Prizor su zabilježili novinari SY-24 nakon što je u srijedu režim predsjednika Sirije Bašara el-Asada zasuo Arihu bombama

Fotografija petogodišnje Riham koja na obroncima srušene zgrade za majicu drži svoju mlađu sestru Tuku obišla je svijet.

Prizor su zabilježili novinari SY-24 nakon što je u srijedu režim predsjednika Sirije Bašara el-Asada zasuo Arihu bombama.

– Fotograf ništa nije mogao vidjeti od ruševnih ostataka zgrade i prašine, ali onda je čuo zapomaganja beba, djece i oca – kazali su za BBC iz SY-24.

Novinar Bašar el-Šeik (Bashar al-Sheikh) zarobljenu porodicu snimio je u ruševinama zgrade dok je izvještavao o raketiranju Arihe te im je nakon toga priskočio u pomoć.

Nekoliko trenutaka nakon toga, zgrada se srušila i dodatno povrijedila petogodišnju Riham i njenu sedmomjesečnu sestru Tuku.

Djevojčice su kasnije izvučene iz ruševina i prebačene prvo u lokalnu kliniku pa u veću bolnicu u Idlibu.

Riham je preminula od povreda, a Tuka se nalazi na intenzivnoj njezi.

Supruga njihovog oca, Asma Nakul, ubijena je na licu mjesta od posljedica raketiranja.

Civilna zaštita Sirije, poznate “Bijele kacige”, tvrdi da su u srijedu iz ruševina jedne od raketama pogođenih zgrada izvukli još jednog mladog muškarca.

IZ Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) ističu kako je u srijedu u napadima, na najmanje tri lokacije, u Idlibu poginulo 20 civila, među kojima i petero djece.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.