Globus

De Croo Premijer

Belgija dobila vladu 16 mjeseci nakon izbora

30/09/2020

De Croova vlada službeno će započeti s radom u četvrtak kada on i njegove kolege ministri polože zakletvu pred kraljem Philippeom

Belgija je u srijedu, 16 mjeseci nakon neuspješnih izbora, formirala novu vladu, a za novog premijera imenovan je prelazni ministar finansija Alexander De Croo.

Nakon nekoliko sedmica pregovora, sedam stranaka dogovorile su se da formiraju koaliciju koja će zamijeniti prelaznu vladu Sophie Wilmes, koja je imenovana početkom pandemije koronavirusa u martu.

Belgija nije imala punopravnu vladu od decembra 2018. godine, kada je propala četverostranačka koalicija. Dvije najveće stranke, socijalisti francuskog govornog područja i flamanski separatistički N-VA, ulagale su trud u to da prevaziđu razlike, ostavljajući sedmostranačku koaliciju “Vivaldi” kao jedinu održivu opciju.

De Croova vlada službeno će započeti s radom u četvrtak kada on i njegove kolege ministri polože zakletvu pred kraljem Philippeom.

– Učinili smo ono što se činilo nemogućim dugo, predugo u našoj zemlji. Formirali smo saveznu vladu – rekao je De Croo u kratkoj izjavi novinarima, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.