Globus

Porast broja zaraženih

Belgija ide u strogi lockdown: Nemamo izbora

30/10/2020

Belgija je sredinom oktobra zabilježila dnevni prosjek od 15.316 zaraženih, saopćili su danas zdravstveni dužnosnici nekoliko sati od odluke vlade o novom zatvaranju zemlje

Nakon Njemačke i Francuske, i Belgija je najavila da ide u novi lockdown.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da vlada nema izbora te da je jedina preostala odluka “strogi lockdown”.

“Naša zemlja je u stanju vanredne zdravstvene krize. Pritisak na bolnice je enorman, naši zdravstveni radnici poduzimaju nadljudske napore. Samo u prošloj sedmici zarazilo se 100,000 ljudi i ne vidimo nikakvu promjenu.. Idemo u strogi lockdown”, najavio je De Croo u obraćanju javnosti nakon šestosatnog sastanka savezne vlade.

Belgija je sredinom oktobra zabilježila dnevni prosjek od 15.316 zaraženih, saopćili su danas zdravstveni dužnosnici nekoliko sati od odluke vlade o novom zatvaranju zemlje.

Belgija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svijetu po glavi stanovnika, a sada, u drugom valu, ima jednu od najvećih stopa zaraze.

“Trenutno ne vidimo nikakvu promjenu koja bi nam išla na ruku”, kazao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Yves Van Laethem.

U razdoblju od 20. do 26. oktobra  zabilježen je porast od 38 posto novih slučajeva u odnosu na prethodnu sedmicu. Od izbijanja pandemije u toj se zemlji zarazilo 392.258 ljudi.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.