Globus

Nove restrikcije

Belgija pooštrava mjere zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom

23/07/2020

Prema novim pravilima od subote građani će biti obavezni da nose masku za lice u prodavnicama, u prometnim trgovačkim ulicama, tržnicama na otvorenom i drugim veoma posjećenim područjima

Belgija će od 25. jula uvesti nove restriktivnije mjere kako bi se suzbilo širenje novog koronavirusa, objavila je u četvrtak premijerka Sophie Wilmes, prenosi Anadolu Agency (AA).

O mjerama je odlučilo Vijeće za nacionalnu sigurnost, sastavljeno od određenih članova savezne vlade, nakon što je prošle sedmice broj zaraženih koronavirusom počeo znatno rasti, posebno među osobama u dobi od 20 do 30 godina.

Prema novim pravilima od subote građani će biti obavezni da nose masku za lice u prodavnicama, u prometnim trgovačkim ulicama, tržnicama na otvorenom i drugim veoma posjećenim područjima.

Gosti u kafićima i restoranima također će morati staviti masku onog trenutka kada napuste stolove, a također moraju dati svoje e-mail adrese konobarima ili upraviteljima u slučaju da ih bude trebalo kontaktirati kako bi se ušlo u trag prenosnicima infekcije.

Do sada su maske bile obavezne samo u prodavnicama, javnim uredima i u javnom prevozu.

Također, građani koji se vraćaju s odmora moraće o tome obavijestiti belgijske vlasti 48 sati prije dolaska.

Odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost također odgađa petu fazu plana popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa, što znači da izložbe i sajmovi ne mogu biti otvoreni od 1. augusta, kako je prvobitno planirano.

Gradonačelnici su slobodni uvesti još strože mjere u lokalnim sredinama, ukoliko to zahtijeva epidemiološka situacija.

U periodu od početka juna do sredine jula, u Belgiji je dnevno bilježeno u prosjeku stotinu oboljelih od COVID-19. Od 13. jula broj zaraženih se povećao, a 20. jula registrovan je rekordan broj od 370 novooboljelih.

Od početka epidemije u Belgiji je koronavirusom zaraženo 64.627 osoba, dok je od posljedica preminulo 9.808.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.