Belgija zadržala najviši stepen pripravnosti, škole zatvorene do srijede

Bruxelles mjere sigurnosti 2

Belgijske vlasti su danas saopćile da će zadržati najviši stepen pripravnosti u Briselu koji je proglašen u subotu nakon terorističkih napada u Parizu koji su se desili ovog mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da će najkraće do sljedećeg ponedjeljka ostati na snazi sigurnosne mjere u cilju suzbijanja mogućeg terorističkog napada u toj zemlji.

Premijer Belgije Charles Michel je danas, nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost te zemlje, izjavio da će u ostatku zemlje ostati na snazi drugi po visini nivo uzbune od terorističkog napada.

Napomenuo je kako će ipak škole i sistem podzemne željeznice postepeno biti otvarani od srijede.

Bruxelles mjere sigurnosti

“Prijetnja je vrlo ozbiljna i tu je oko nas. Činimo sve što je u našoj moći da držimo trenutnu situaciju pod kontrolom”, kazao je Michel.

Istakao je da su ciljevi terorističkih organizacija isti na svim mjestima u svijetu.

“Moguće mete su iste. To su vozila javnog prijevoza, trgovački centri i ulice”, istakao je belgijski premijer.

Istakao je da još uvijek postoji prijetnja od terorista, dodajući da postoji bojazan da bi nekoliko osoba mogle istovremeno izvesti napade na nekoliko mjesta.

U terorističkim napadima u Parizu, koji su se desili 13. novembra, poginulo je najmanje 130 osoba. Odgovornost za napade je preuzela teroristička organizacija ISIS.

Nakon što je belgijska policija jučer izvela 19 antiterorističkih akcija u predgrađima Brisela u kojima je privedeno 16 osoba, u ovom gradu su i danas, treći dan zaredom, bile na snazi maksimalne mjere sigurnosti.

Pojačane mjere sigurnosti u Briselu provode se jer je nekoliko napadača koji su ubili 130 ljudi u nedavnom terorističkom napadu u Parizu živjelo upravo u tom belgijskom gradu, uključujući i glavnog organizatora pariskog napada Abdelhamida Abaaouda. On je u srijedu ubijen u policijskoj akciji u Parizu.

Belgijska vlada je prvog dana vikenda donijela odluku o proglašenju “vanrednog stanja ograničenog stepena”.

Vojnici i policajci patroliraju ulicama, a ispred važnih zgrada nalaze se u pripravnosti i vojna vozila. Iako je početak radne sedmice, ulice su danas bile skoro potpuno prazne.

Bruxelles mjere sigurnosti 1

Uposlenici federalne belgijske vlade, NATO-a i institucija Evropske unije mogu raditi od kuće ukoliko to žele. Neke privatne firme su također svojim uposlenicima saopštile da mogu raditi od kuće.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2014. godinu, u omjeru prema ukupnom broju stanovnika, Belgija je članica Evropske unije koja ima najviše državljana na ratištima u Siriji i Iraku.