Globus

Maggie De Block

Belgijska ministrica zdravstva: Vakcina za COVID-19 u EU dostupna u martu

24/09/2020
Maggie De Block

De Block je kazala da zdravstvene vlasti preporučuju da se njegovateljima i osobama koje se smatraju najranjivijima od zaraze koroanvirusom daje prioritet pri vakcinisanju

Belgijska ministrica zdravstva Maggie De Block rekla je u četvrtak da bi vakcina protiv COVID-19 trebala biti dostupna u zemlji i ostalim članicama Evropske unije u martu sljedeće godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći za radio “La Premiere“, ministrica De Block kazala je da će vakcinu osigurati farmaceutska kompanija Sanofi.

Evropska komisija prošle sedmice je objavila da postignut dogovor sa Sanofijem i GSK-om koji omogućava da svih 27 članica EU kupe do 300 miliona doza potencijalne vakcine protiv COVID-19.

“Prva vakcina će biti Sanofijeva i stići će u martu“, rekla je De Block, dodajući da će se vakcine isporučivati u mjesečnim serijama.

Dodala je da zdravstvene vlasti preporučuju da se njegovateljima i osobama koje se smatraju najranjivijima od zaraze koroanvirusom daje prioritet pri vakcinisanju.

Belgija, koja ima 11,5 miliona stanovnika, potvrdila je više od 100.000 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo gotovo 10.000 ljudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.