Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgijski ministar šokirao izjavom o muslimanima nakon napada u Briselu

brisel – napad11

Belgijski premijer Charles Michel podržao je svog ministra unutrašnjih poslova vezano za izjavu da je veliki broj muslimana pozdravio bombaške napade u Briselu te da su pristaše terorizma karcinom koji treba ukloniti.

Jan Jambon je izjavio u intervjuu za belgijski dnevnik De Standaard objavljenom u subotu da je značajni dio muslimanske zajednice veselo plesao nakon napada u kojima su ubijene 32 osobe 22. marta u Briselu.

Jambona, člana flamanske separatističke stranke N-VA, kritizirali su drugi ministri i opozicija. Neki su tražili da pruži dokaze za svoje izjave, a drugi da se odmah izvini.

Michel je pružio podršku svom ministru u nedjelju navečer kazavši da je vijeće za nacionalnu sigurnost upoznato s izražavanjem potpore napadačima u Briselu.

“Mogu potvrditi da je bilo izražavanja podrške napadima”, rekao je Michel.

“Ne smijemo generalizirati niti prijeći preko toga”, istakao je dodajući da Jambon nije generalizirao.

Jambon je rekao u intervjuu da su prijašnje vlade godinama zanemarivale upozoravajuće znakove te da sadašnje mjere neće odmah polučiti uspjeh.

“Značajan dio muslimanske zajednice plesao je nakon napada… To je stvaran problem”, rekao je Jambon za De Standaard.

“Teroriste možemo pokupiti, ukloniti ih iz društva. Ali oni su samo prištić. Ispod je puno teži karcinom. Mi to možemo riješiti, ali ne preko noći”, dodao je.