Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgijski naučnici tvrde da ni Turska ni Rusija ne govore istinu

avion turska(3)

Nakon što su pregledali službene izvještaje i videosnimke rušenja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici belgijski astrofizičari došli su do zaključka da ni Turska ni Rusija ne govore istinu o tom događanju.

Naime, dr. Tom van Doorsslaere i dr. Giovanni Lapenta s Univerziteta Leuven na blogu tog Univerziteta iznijeli su sumnje u vjerodostojnost objavljenih izvještaja.

Naime, oni tvrde da se ruski avion nije mogao srušiti onako kako je opisano u izvještajima jer je letio brže nego što Turska tvrdi, navodi Independent.

https://www.youtube.com/watch?v=NfDqCl_Wznw

Turska tvrdi kako je avion bio 17 sekundi u njihovom zračnom prostoru, međutim fizičari su na temelju izračuna došli do podatka da je pri brzini od 980 km/h ruski avion u turskom zračnom prostoru mogao biti samo 7 sekundi.

Naučnici osporavaju i tvrdnje da je Turska deset puta upozorila ruski avion da se nalazi u njihovom zračnom prostoru.

“Nemoguće je da je Turska izdala deset upozorenja u roku od pet minuta jer avion pri toj brzini prelazi 80 kilometara u 80 sekundi”, tvrde fizičari.

“Kako su turske zračne snage mogle predvidjeti da će avion preći u njihovo zračno područje? Vojni avioni su agilni i u teoriji ruski avion se u zadnji trenutak mogao okrenuti i izbjeći ulazak u turski prostor. Upozorenja ruskim pilotima bile su puke špekulacije u trenutku njihovog izdavanja”, napominju Van Doorsslaere i Lapenta.

Fizičari smatraju i da ruska strana priče ne odražava stvarnu situaciju koja se odvila. Rusi su naime izjavili da se njihov avion okretao i pokušavao izbjeći turski zračni prostor u trenutku kada je pogođen.
To, napominju, nije moguće jer se promjena smjera kretanja za 90 stepeni pri tolikoj brzini može postići samo uz objekt koji je mnogo teži ili brži od aviona.

“Obje strane priče moraju se uzeti s rezervom. Proračuni pokazuju da je avion mogao biti maksimalno deset sekundi u turskom zračnom prostoru, a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima fizike”, poručuju fizičari.