Njemačka

Berlin od petka uvodi zabranu noćnog okupljanja?

Berlin_koronavirus_AA (1)

Udruženje za intenzivnu i hitnu medicinu DIVI saopćilo je da je Njemačkoj hitno potreban dvosedmični lockdown, brže vakcinisanje i obavezni testovi u školama

Glavni grad Njemačke trebao bi od petka uvesti zabranu noćnog okupljanja i smanjenje broja djece u jaslicama da bi od sljedeće sedmice pokušali zaustaviti treći val pandemije koronavirusa, izvijestili su mediji u četvrtak.

Kako je posljednjih dana toplo vrijeme, stanovnici Berlina pohrlili su na javne prostore za piknik i zabavu, izazivajući zabrinutost da se koronavirus možda širi među mlađim ljudima nakon što su se škole polako otvorile prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Prošle sedmice kancelarka Angela Merkel okrivila je državne premijere što se nisu držali ranijih dogovora o ponovnom uvođenju restrikcija koje su trebale biti uvedene u slučaju novog talasa zaraza u vrijeme kada je lockdown postepeno smanjen.

Udruženje za intenzivnu i hitnu medicinu DIVI saopćilo je da je Njemačkoj hitno potreban dvosedmični lockdown, brže vakcinisanje i obavezni testovi u školama.

Prema prijedlozima koje je gradska vlada u Berlinu trebala objaviti uskoro, ljudima će biti dopušteno da budu vani sami ili s jednom drugom osobom od 21.00 do 5 sati ujutro, iako su djeca mlađa od 14 godina izuzeta.

Od sljedećeg utorka, ljudima će biti dozvoljeno da se sastaju u zatvorenom sa samo jednom osobom izvan svog domaćinstva, u poređenju sa trenutnim ograničenjem od pet osoba iz dva domaćinstva.