Globus

pomoć braniteljima

Berlin prelomio: Njemačka šalje Ukrajini tenkove!

25/01/2023
Foto: Twitter

Njemačka će Ukrajini poslati 14 tenkova koji će biti potpuno opremljeni

Njemačka vlada danas je i službeno potvrdila isporuku 14 tenkova Leopard Ukrajini te izdavanje dozvole za isporuku tenkova koji se nalaze u sastavu drugih zemalja, saopćeno je u Berlinu.

“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit. On je kazao kako je na sjednici vlade kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku.

“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji”, rekao je Scholz. Očekuje se da će on poslijepodne na sjednici Bundestaga i službeno potvrditi odluku o isporuci tenkova Leopard kao i izdavanje dozvola drugim zemljama za isporuku Ukrajini.

“Leopard je slobodan”

Njemački političari su velikom većinom pozdravili odluku o isporuci tenkova Leopard Ukrajini, a kritika dolazi s krajnje ljevice i desnice.

“Na odluku smo čekali predugo, donesena je mukotrpno, ali je na kraju neizbježna”, rekla je predsjednica Obrambenog odbora Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

Političarka Liberalno-demokratske stranke Njemačke (FDP), koalicijskog partnera socijaldemokrata i zelenih u vladi kancelara Scholza, rekla je kako je vijest o isporuci tenkova tipa Leopard spasonosna vijest za hrabri narod Ukrajine.

Potpredsjednica Bundestaga i čelnica vladajuće stranke Zeleni Katrin Göring-Eckardt je preko Twittera poručila: “Leopard je slobodan”.

Ima i onih koji se bune protiv slanja tenkova

Od oporbenih stranaka je samo najveći oporbeni zastupnički klub u Bundestagu, Unije CDU/CSU, pozdravio odluku o isporuci Leoparda Ukrajini. Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je istodobno kritizirao odugovlačenje kancelara Scholza u donošenju ove odluke.

“Zbog toga što je toliko dugo čekao s odlukom, kancelar Scholz odaje dojam nekoga koga se na ovu odluku natjeralo”, rekao je Merz. Pripadnici oporbenih stranka Ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD) su odluku o isporuci kritizirali kao opasnu i neodgovornu.

“Njemačka se izlaže opasnosti direktnog uvlačenja u rat”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Tino Chrupalla. On je istodobno kritizirao činjenicu da se zbog ustupanja tenkova radi o novom slabljenju Bundeswehra. Predsjednik zastupničkog kluba Ljevice Dietmar Bartsch istaknuo je opasnost ove odluke.

“Isporukom Leoparda pada još jedan tabu u vanjskoj politici Njemačke i taj potez nas potencijalno više približava Trećem svjetskom ratu nego miru u Evropi”, rekao je Bartsch. Stranke Ljevica i AfD slove kao stranke koje u svojim redovima okupljaju kritičare njemačkog angažmana protiv Rusije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.