Berman: Pariz više ne insistira na Assadovoj ostavci

Assad123

Pariz više ne insistira na ostavci sirijskog predsjednika Bašara al Asada (Bashar Hafez al-Assad) kao preduslov za rješenje sukoba u toj zemlji, rekla je danas francuski ambasador u Rusiji Silvi Berman.
“Nećemo odlučivati za sirijski narod, ali bezuslovna Asadova ostavka više nije u opticaju”, rekla je ona, navodeći da je Francuska protiv situacije da teritorije koje budu oslobođene od terorista budu jednostavno predate Damasku.

Ona je naglasila da je budućnost Sirije stvar dijaloga između političkih snaga te zemlje.

“Ideja je iznesena na Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju i odobrio je predstavnik UN za Siriju Stafan de Mistura. Time je predviđeno formiranje ustavnog komiteta za rješavanje pitanja novog Ustava Sirije. Ali, mislim da se sirijski režim to za sada ne čini”, ističe Bermanova.

Prema rezoluciji 2254 Savjeta bezbjednosti UN, koje su podržale sve članice, uključujući Francusku, sukob u Siriji treba da bude riješen na osnovu dijaloga između svih političkih snaga u toj zemlji.

U rezoluciji se određuju vremenski okviri za predsjedničke i parlamentarne izbore nakon postizanja sporazuma, ali ne navodi se ništa o budućnosti određenih osoba, uključujući predsjednika Bašara al Asada.