Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bernie Sanders pobijedio Hillary Clinton u Zapadnoj Virginiji

sanders clinton3

Američki demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders pobijedio je Hillary Clinton u utorak u Zapadnoj Virginiji pridobivši glasove birača koji su duboko skeptični zbog ekonomije što, po medijskim procjenama, ukazuje da bi Clinton mogla imati problema u tzv. industrijskim državama.

Ovaj gubitak usporava put Hillary Clinton do nominacije, no ona je i dalje favorit za kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 8. novembra.

Za izborni rezultat s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom Clinton će, navodi Reuters, morati pridobiti birače američke radničke klase u pojasu koji uključuje i države ključne za izbornu pobjedu kao što su Ohio i Pennsylvania.

Trump, koji je u utorak pobijedio u Zapadnoj Virginiji i Nebraski, se u četvrtak treba sastati s republikanskim stranačkim čelnicima, među kojima je i glasnogovornik Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan.

Trump je, nakon što je Ryan prošle sedmice izjavio da ga još nije spreman podržati, u nedjelju kazao da mora odlučiti želi li još uvijek da Ryan predsjedava stranačkom konvencijom u julu.

U intervjuu za Fox Trump je u utorak navečer rekao kako bi volio da Ryan predsjeda konvencijom kao što je i planirano. “On je jako dobar čovjek, on želi ono što je dobro za stranku”, rekao je Trump, prenosi Hina.