Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Besane noći izbjeglica: Konačni cilj Njemačka ili Švedska

izbjeglice1

Stanje na makedonskoj južnoj granici u večernjim satima je normalizirano. Na granici nema gužve, oko 200 izbjeglica je ušlo na makedonski teritoriji i uputilo se prema prihvatnom centru, koji se nalazi nedaleko od granice. Makedonska policija izbjeglice sprovodi kontrolisano, u grupama i upućuje ih prema vozu koji ih vodi do sjevernog graničnog prelaza Tabanovce, piše Anadolu Agency (AA).

Jučer je sa mjesta prihvatnog centra kod Đevđelije otputovalo četiri voza sa po 600 izbjeglica, od kojih dva u večernjim satima. Izbjeglice se iz Tabanovca upućuju prema Srbiji i odlaze prema zemljama zapadne Evrope.

Makedonsko-grčku granicu je večeras prošao i Sirijac Musab. Kaže da je putovanje veoma teško i mukotrpno, no da ga vodi želja da se izbori za bolji život.

izbjeglice

“Naš put je bio dugačak i težak. Tri dana nismo spavali. Ne želim ostati ovdje u Makedoniji, želim što prije otići u Njemačku i tamo nastaviti obrazovanje. Studirao sam engleski jezik i književnost, ali sam studije prekinuo radi ratnog stanja u mojoj zemlji“, kazao je Musab.

Sirijac Kemal je u večernjim satima prošao makedonsku južnu granicu i stigao u prihvatni centar. Kaže da se želi “što prije popeti u voz koji će ga odvesti prema sjeveru makedonske granice”, jer želi otići dalje u Evropu.

“Prvo sam otišao u Bejrut, a odatle avionom u Tursku, zatim čamcem u Grčku. Sada sam došao u Makedoniju i želim otići u Švedsku, jer smatram da ću biti zaštićen od rata u mojoj državi, a tamo želim nastaviti i studije“, rekao je Kemal.

Izbjeglička kriza u Makedoniji ne jenjava, UNHCR Makedonije zminulih dana je najavljivao da će na makedonskoj južnoj granici pristizati i više od tri hiljade izbjeglica dnevno.