brisel

Bez dogovora Srbije i Kosova, Vučić po ko zna koji put najavio “teško razdoblje”

Beograd: Aleksandar Vučić obratio se građanima nakon sastanka Savjeta za nacionalnu sigurnost
22, March, 2022, Belgrade - Address by the President of the Republic of Serbia Aleksandar Vucic and representatives of Serbs from Kosovo and Metohija, after all-day meetings after Albin Kurti rejected the proposal of the Quinte states regarding a solution for Kosovo Serbs in the upcoming elections, which further aggravated the already difficult situation in the southern Serbian province. Aleksandar Vucic. Photo: Amir Hamzagic/ATAImages 22, mart, 2022, Beograd - Obracanje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic i predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, nakon celodnevnih sastanaka nakon sto je Aljbin Kurti odbio predlog drzava Kvinte oko resenja za glasanje kosovskih Srba na predstojecim izborima, sto je dodatno otezalo ionako tesku situaciju u juznoj srpskoj pokrajini. Photo: Amir Hamzagic/ATAImages Photo: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

Sastanak na visokoj razini sazvali su šef eurodiplomatije Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak uoči početka naplate kazni za vozače vozila koji nisu promijenili registarske oznake u one s oznakom Kosova, što kosovske vlasti namjeravaju početi primjenjivati od 22. novembra

Evropski šef diplomatije Josep Borrell izjavio je na razgovorima u Briselu nije postignut dogovor oko registarskih tablica. Na dogovor nije pristao kosovski premijer, rekao je Borell. EU sada od Kosova jasno traži da odustane od kazni, a od Srbije da ne izdaje više tablice.

Premijer Kosova Albin Kurti je rekao da je zahtjev EU da Kosovo ne počne da naplaćuje kazne i da Srbija ne izdaje nove registarske tablice neprihvatljiv “ako uz njega nije priložen i dogovor da se hitno obavežemo na konačni sporazum za normalizaciju odnosa”.

“U Brisel smo došli sa konkretnim prijedlogom: sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo prijedlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje prijedloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni ne smatraju da taj prijedlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa.”

On je naveo kako su se bili dogovorili da naredna faza sprovođenja odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, a da će Srbija prestati da izdaje tablice u Srbiji (sa oznakom KM).

“Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije popraćeno onim na šta smo pozvani. U prijedlogu koji su nam juče donijeli Borell i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor (vezan za normalizaciju odnosa) postignemo do marta 2023. godine. Borell je praktično odustao od roka mart 2023. i od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borell) je odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”, ustvrdio je Kurti.

On je rekao kako je uvijek spreman da dođe “sa istom strukturom i redoslijedom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u centru kao i aktuelnim pitanjima koja su promjenljive prirode, kao što su registarske tablice”.

“Ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama, ali ne smijemo da postanemo državni lideri koji se bave samo tablicama i ne našim odnosima. Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom prijedlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, poručio je Kurti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Kosovo nisu uspjeli postići dogovor u pregovorima pod pokroviteljstvom Europske unije o sporu oko automobilskih tablica.

“Iz razloga koji mi nisu jasni, nismo uspjeli postići apsolutno nikakav dogovor, pri čemu je srpska strana bila potpuno konstruktivna i deset puta mijenjane tekstove prihvatila, a albanska strana nije htjela ništa prihvatiti”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom u Bruxellesu, prenosi Beta.

Sastanak na visokoj razini sazvali su šef eurodiplomatije Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak uoči početka naplate kazni za vozače vozila koji nisu promijenili registarske oznake u one s oznakom Kosova, što kosovske vlasti namjeravaju početi primjenjivati od 22. novembra.

On je naveo da će “pričekati izjavu šefa eurodiplomatije” i da će srpska strana “poštivati njegove preporuke” da ne izdaje nove tablice s oznakom KM, uz istodoban prijedlog Prištini da ne primjenjuje najavljene kazne, javljaju mediji.

Vučić je ocijenio da “predstoji teško razdoblje”, a sunarodnjacima na Kosovu poručio je da je “njihova država uvijek uz njih”.

Kosovska vlada je najavila da će nakon 21. novembra početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili srbijanske tablice kosovskim. Kosovske vlasti najavile su to unatoč zahtjevima Sjedinjenih Država i EU-a da se odluka o preregistriranju odgodi na 10 mjeseci.