Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. dijaspora organizuje iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa

Djemila Gabriel sa timom

Počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu Đemila Talić-Gabriel u utorak, 30. maja, prvi put u historiji bh. dijaspore organizovat će iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa.

Talić-Gabriel je nakon dvomjesečnih pregovora s ministrima, a uz veliku pomoć predstavnika vladajuće stranke Liberala Davida Clarkea, od državnih vlasti Australije uspjela dobiti odobrenje za organizaciju iftara.

Ona i njen suprug, australski biznismen Chris Gabriel, s radošću su prihvatili odgovornost organizacije tog historijskog događaja za sve Bosance i Hercegovce u Australiji jer, uprkos troškovima, želja im je predstaviti BiH u najljepšem svjetlu.

Kako bi prvi iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa prošao u savršenom redu, počasna konzulica angažirala je tim stručnjaka, a svaki pojedinac angažirao se volonterski, bez ikakve novčane naknade, osjećajući se počastvovanim doprinijeti pisanjem nove historije ugleda Bosne i Hercegovine.

– Moram naglasiti da je Islamska zajednica i ABHCA pružila nesebičnu pomoć u organizaciji. Također, u Parlamentu će biti dozvoljeno klanjanje teravije. Iftaru će uz razne ministre iz stranke Liberala i Laburista prisustvovati tri imama, dva katolička svećenika, konzuli drugih zemalja i vrh tužilaštva – rekla je Talić-Gabriel, saopćili su organizatori.