Globus

američki predsjednik

Biden: Američke trupe mogle bi ostati nakon roka za evakuaciju iz Afganistana

19/08/2021

Biden je branio svoje odluke, rekavši da su problemi neizbježni u okončanju 20-godišnjeg angažmana SAD-a u toj zemlji

Američke trupe mogle bi ostati u Afganistanu nakon što prođe rok za evakuaciju Amerikanaca 31. augusta, rekao je predsjednik Joe Biden, a Pentagon navodi da američka vojska trenutno nema mogućnost doprijeti do ljudi izvan aerodroma u Kabulu.

– Ako ostane još američkih državljana, ostat ćemo dok ih sve ne izvučemo – rekao je Biden za ABC News u intervjuu koji je vođen na dan kada su mnogi američki zakonodavci izvršili pritisak da predsjednik produži rok koji je odredio za konačno povlačenje.

Biden je bio izložen žestokim kritikama zbog postupanja u vezi s povlačenjem, kojim su posljednjih dana dominirale scene haosa na i oko aerodroma u Kabulu s ljudima koji očajnički pokušavaju izaći iz zemlje, prenosi Reuters.

Biden je branio svoje odluke, rekavši da su problemi neizbježni u okončanju 20-godišnjeg angažmana SAD-a u toj zemlji.

– Ideja da postoji način da se izađe bez nastanka haosa je nemoguća – rekao je američki predsjednik.

Rekao je i da talibani za sada sarađuju u pomoći za evakuaciju Amerikanaca iz zemlje, ali “imamo još nekih poteškoća” u evakuaciji afganistanskih državljana koji su pomagali SAD-u.

Brzina kojom su se talibanske snage zauzele Afganistan, s povlačenjem američkih i drugih stranih snaga, rezultirala je haotičnim scenama na aerodromu s diplomatama, stranim državljanima i Afganistancima koji pokušavaju pobjeći iz zemlje dok ih sprečavaju kontrolni punktovi sa naoružanim talibanima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.