Američki predsjednik

Biden će danas na sastanku G7 govoriti o globalnom odgovoru na pandemiju

Biden će se “fokusirati na globalni odgovor na pandemiju, uključujući proizvodnju vakcina i raspodjelu zaliha” ali i napore u borbi protiv novih infekcija

Američki predsjednik Joe Biden prisustvovat će danas sastanku s čelnicima G7 zemalja kako bi razgovarali o planovima za borbu protiv koronavirusa, ponovnom pokretanju ekonomije i suprotstavljanju izazovima koje je Kina nametnula.

Tokom panedmije umrlo je 2,4 miliona ljudi, a svjetska ekonomija dovedena je do najgoreg pada nakon Velike depresije što je promijenilo život milijardama ljudi, prenosi Reuters.

Biden će se “fokusirati na globalni odgovor na pandemiju, uključujući proizvodnju vakcina i raspodjelu zaliha” ali i napore u borbi protiv novih infekcija, rekla je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

– Također će govorati o globalnom oporavku ekonomije, uključujući važnost svih zemalja koje pružaju ekonomsku potporu za oporavak i važnost ažuriranja globalnih uloga u rješavanju ekonomskih izazova poput onih koje predstavlja Kina – rekla je Psaki.

Osim Bidena, novoizabrani talijanski premijer Mario Draghi bit će novo lice za virtualnim stolom čelnika, iako je on već od ranije poznat po tome što je “radio sve što je potrebno” u Evropskoj centralnoj banci kako bi spasio euro za vrijeme evropske dužničke krize.

Britanija, koja trenutno predsjeda skupinom najrazvijenijih industrijskih zemalja G7 zatražit će od članova da pomognu ubrzati razvoj budućih vakcina na 100 dana.

Premijer Boris Johnson želi izgraditi dobar odnos s Bidenom, koji nije podržao Brexit i koji je kao predsjednički kandidat prošle godine javno upozorio Britaniju protiv ugrožavanja mira u Irskoj.

Johnson je rekao da ga zanima ideja globalnog sporazuma o pandemiji kako bi se osigurala odgovarajuća transparentnost nakon pojave koronavirusa koji je potekao iz Kine.

Administracija Bidena uložit će četiri milijarde dolara za program vakcinacije protiv koronavirusa za siromašne zemlje u nadi da će prikupiti veće donacije i drugih vlada, rekli su američki dužnosnici.