američki predsjednik

Biden će danas objaviti povećane isporuke ukapljenog prirodnog plina u Evropu

Biden je u četvrtak u Bruxellesu učestvovoa na tri samita čiji su domaćini bili NATO, G7 i Evropska unija. Ovaj vanredni niz sastanaka odražava povećanu zabrinutost zbog rata u Ukrajini, koji je ušao u drugi mjesec

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u petak objaviti povećane isporuke ukapljenog prirodnog plina u Evropu, što je dio dugoročne inicijative za smanjenje zavisnosti kontinenta od ruske energije nakon njene invazije Ukrajine.

Biden planira razgovarati o tom pitanju s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Evropske komisije, neposredno prije odlaska u Poljsku, posljednjeg dijela njegovog četverodnevnog putovanja.

Ranije ove sedmice, Von der Leyen je rekla “namjeravamo se obavezati na dodatne zalihe za sljedeće dvije zime.” I Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, nedavno je rekao novinarima da administracija želi brzo isporučiti plin u Evropu.

Ruska energija je ključni izvor prihoda i političke poluge za Moskvu. Gotovo 40 posto prirodnog plina Evropske unije dolazi iz Rusije za grijanje domova, proizvodnju električne energije i elektroenergetsku industriju.

Nakon što je napustio Bruxelles, Biden putuje u Rzeszów u Poljskoj, gdje se američke trupe nalaze a koje je udaljeno otprilike sat vremena vožnje od ukrajinske granice. Tu će razgovarati o humanitarnom odgovoru za izbjeglice koje izlaze iz Ukrajine i one koje se još uvijek nalaze unutar zemlje. Biden će se sastati i s pripadnicima američke vojske iz 82. zračno-desantne divizije, koji služe uz poljske trupe, prenosi Associated Press.

Očekuje se da će Biden potom nastaviti put u Varšavu, gdje će se u subotu sastati s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Prije povratka u Washington, Biden će razgovarati “o ujedinjenim naporima svijeta da podrži narod Ukrajine, da Rusiju smatra odgovornom za njen brutalni rat i odbrani budućnost koja je ukorijenjena u demokratskim načelima”, saopćila je Bijela kuća.

Biden je u četvrtak u Bruxellesu učestvovoa na tri samita čiji su domaćini bili NATO, G7 i Evropska unija. Ovaj vanredni niz sastanaka odražava povećanu zabrinutost zbog rata u Ukrajini, koji je ušao u drugi mjesec.