Globus

Američki predsjednik

Biden će ponuditi privremeno utočište stanovnicima Hong Konga u SAD-u

05/08/2021

On je pojasnio da je pružanje sigurnog utočišta za stanovnike Hong Konga koji su lišeni svojih sloboda u Hong Kongu u skladu sa interesima Sjedinjenih Država u regiji

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je danas privremeno “sigurno utočište” stanovnicima Hong Konga u Sjedinjenim Američkim Državama, dopuštajući tako potencijalno hiljadama ljudi da produže svoj boravak u zemlji kao odgovor na pekinški napad na demokratiju na kineskom teritoriju.

U dopisu koji je danas potpisao, Biden je uputio Ministarstvu unutrašnje sigurnosti da dozvoli stanovnicima Hong Konga koji se trenutno nalaze u SAD-u da mogu ostati do 18 mjeseci, navodeći “uvjerljive vanjskopolitičke razloge”, prenosi Reuters.

– Tokom prošle godine NR Kina nastavila je s napadima na autonomiju Hong Konga, narušavajući preostale demokratske procese i institucije, namećući ograničenja akademskoj slobodi i suzbijajući slobodu medija – rekao je Biden u dopisu.

On je pojasnio da je pružanje sigurnog utočišta za stanovnike Hong Konga koji su lišeni svojih sloboda u Hong Kongu u skladu sa interesima Sjedinjenih Država u regiji.

– Sjedinjene Države neće oklijevati u podršci ljudima u Hong Kongu – rekao je Biden.

Očekuje se da će velika većina stanovnika Hong Konga koji se trenutno nalaze u Sjedinjenim Državama ispunjavati uslove za ovaj program, rekao je visoki dužnosnik uprave. Za sve koji budu željeli ostati u SAD-u primjenjivat će se neki zakonski uslovi, poput potvrde da nisu osuđivani za teška krivična djela.

Bijela kuća je u saopćenju navela da je tim potezom jasno stavljeno do znanja da Sjedinjene Države “neće stajati skrštenih ruku jer NR Kina krši svoja obećanja Hong Kongu i međunarodnoj zajednici”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.