Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden dolazi u Evropu radi razgovora o ruskoj invaziji na Ukrajinu

biden ss

Predsjednik je veliki zagovornik diplomatije licem u lice. Stoga je to prilika da postupi upravo tako – kazala je Psaki

Američki predsjednik Joe Biden otputovat će u Evropu naredne sedmice radi razgovora licem u lice s evropskim čelnicima o ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u utorak.

Biden će se sastati s evropskim i čelnicima NATO-a na samitu u Bruxellesu 24. marta. Također će prisustvovati planiranom samitu Evropskog vijeća, gdje su aktivnosti na uvođenju sankcija i novi humanitarni napori u toku.

– Tokom boravka u Vijeću, njegov cilj je sastati se licem u lice s evropskim kolegama i razgovarati o procjenama stanja u kojima se nalazi sukob izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu. Mi smo u nevjerovatnom savezništvu do sada. To se ne događa slučajno. Predsjednik je veliki zagovornik diplomatije licem u lice. Stoga je to prilika da postupi upravo tako – kazala je Psaki.

Njegovo putovanje slijedi nakon posjete potpredsjednice Kamale Harris istočnim članicama NATO-a Poljskoj i Rumuniji u prošloj sedmici gdje je razgovarala s državnim čelnicima o rastućoj izbjegličkoj krizi u istočnoj Evropi izazvanoj ruskom invazijom i naglasila podršku Bidenove administracije NATO saveznicima, prenosi AP.