Globus

američki predsjednik

Biden govorio o mogućnosti proširenja rata van teritorija Ukrajine

28/04/2022

Na događaju u Bijeloj kući gdje je Biden zatražio od Kongresa dodatnih 33 milijarde dolara za pomoć Ukrajini, predsjednik je u četvrtak rekao da je ideja o obuhvatnijem posredničkom ratu zabrinjavajuća, ali "nije istinita"

Predsjednik Joe Biden odbacuje ideju da bi ruski rat u Ukrajini mogao prerasti u veći posrednički sukob između Moskve i Sjedinjenih Država i saveznika iz NATO-a koji bi mogao čak i približiti svijet nuklearnoj konfrontaciji.

Na događaju u Bijeloj kući gdje je Biden zatražio od Kongresa dodatnih 33 milijarde dolara za pomoć Ukrajini, predsjednik je u četvrtak rekao da je ideja o obuhvatnijem posredničkom ratu zabrinjavajuća, ali “nije istinita”.

On je okrivio ruske vlasti za preuveličavanje takvih spekulacija, rekavši da “to pokazuje očaj koji Rusija osjeća zbog njihovog strašnog neuspjeha” invazijom na Ukrajinu, javlja AP.

– Umjesto da kažu da Ukrajinci, opremljeni nekom sposobnošću da se odupru ruskim snagama, to rade, oni moraju reći svom narodu da su Sjedinjene Države i cijeli NATO angažirani – rekao je Biden.

Dodao je da “niko ne bi trebao davati isprazne komentare o upotrebi nuklearnog oružja” i nazvao to “neodgovornim”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.